top of page
מה זה EMDR?

ב-1989 פרסמה ד"ר פרנסין שפירו את ממצאי עבודת הדוקטורט שלה שהראו כי עיבוד זיכרונות מעוררי מצוקה תוך תנועות עיניים מצד לצד הוביל להפחתת המצוקה. היא מכנה את השיטה בשם:  EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).  הטיפול ב EMDR  מבוסס על הליך מובנה ונחקר לאורך השנים. המחקרים מצאו כי EMDR יעיל בהפחתת מצוקה של מטופלים רבים המתמודדים עם מגוון רחב של סוגיות.

מדוע EMDR  עובד?

הזיכרונות שאנו צוברים במהלך החיים קשורים זה לזה ברשת. במהלך השינה, בשלב החלימה (REM) מתרחש עיבוד טבעי של הזיכרונות וכך הם משתלבים ברשת הזיכרונות. במהלך שנת ה REM מתרחשת תנועת עיניים מצד לצד באופן טבעי. זיכרונות שנוצרו בעקבות אירועים מעוררי מצוקה אינם משתלבים היטב בתוך רשת הזיכרונות וכך, הם נשארים "מבודדים" בתוך הרשת. חיקוי תנועת העיניים מצד לצד במהלך טיפול ה-EMDR מעודד את עיבוד הזיכרון ה"מבודד" וכך פוחתת המצוקה שזיכרון זה מעורר. כנראה שתנועת העיניים מצד לצד מעודדת גם את הקשר בין שני צידי המוח במהלך הטיפול, דבר התורם לעיבוד הזיכרון. מחקרי הדמיה מוחית מצאו כי בקרב מטופלים שעברו טיפול EMDR  חלו שינויים בפעילות המוחית, שינויים שהתבטאו בהפחתה במצוקה ושיפור בתפקוד היום יומי.

 

למי מתאים טיפול EMDR?

רוב האנשים המתמודדים עם אירוע שהשפיע על חייהם באופן שלילי מתמשך יוכלו להפיק תועלת מטיפול EMDR. המחקרים שבדקו את יעילות הטיפול ב EMDR מצאו כי הוא יעיל במצבים רבים: פוביות והפרעות חרדה שונות, פגיעה מינית, דיכאון, מצבי אבל שונים, פגיעה בערך העצמי, הפרעות בדימוי הגוף, בעיות בתפקוד המיני, כאב כרוני ועוד. טיפול באמצעות EMDR יכול לסייע גם בהתמודדות עם אירועים עתידיים המעוררים מצוקה ואי נחת.

 

אילו עוד יתרונות יש לטיפול ב EMDR?

על אף שהטיפול מבוסס על הליך מובנה, קיימת בו מידה רבה של גמישות המאפשרת להתאים את הטיפול לצרכים הייחודיים של המטופל. כמו כן, ניתן לשלב את הטיפול ב EMDR בטיפול המבוסס על גישות טיפוליות אחרות, כמו טיפול פסיכודינמי. למעשה, במקרים רבים שילוב זה מקדם את הטיפול.

bottom of page